Help, er zit gif in de mosselen!


Yerseke, 27 juni 2016

 

De ontdekking van de giftige stof TTX in mosselen komt op een vervelend tijdstip: woensdag begint het mosselseizoen. Handelaren en kwekers maken zich ernstig zorgen. Maar niet over de mosselen zelf, want 'er komt geen mossel op tafel of in de winkel die niet 100 procent veilig is', zegt handelaar Jan Kees Vette. "Dat is wat we goed moeten uitleggen aan de consumenten."

 

Dat dit nu de kop opsteekt is schrikken, zegt mosselkweker Cees Otte uit Bruinisse. Want wat doet dit nieuws met het vertrouwen van de consument? Otte, bezwerend: "Wat niemand zich realiseert: nergens anders zijn de mosselen zo veilig als in Nederland. Geen enkel ander land controleert zo streng. Hier gaan hele gebieden uit voorzorg op slot zodra er maar een spoortje TTX in een mossel zit. Dat is alleen in ons land zo."

 

De verwatergebieden in de Oosterschelde die nu tijdelijk dicht zijn voor de handel, worden wel 'natte pakhuizen' genoemd. "Vergelijk het met een voorraadschuur, waar je spullen in opbergt voor later gebruik", verklaart de eigenaar van mosselhandel Vette & Verhaart in Yerseke. "Wij parkeren daar onze mosselen nadat we op de veiling ingekocht hebben."

 

De Oosterschelde is verdeeld in vier gebieden. In een gebied dat grenst aan de natte pakhuizen is TTX aangetroffen. "In de pakhuizen zelf lagen geen besmette mosselen", benadrukt Vette, "Maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit neemt geen risico en heeft uit voorzorg toch het hele gebied gesloten." 

 

Vandaag maakt de NVWA weer nieuwe testresultaten bekend van monsters uit de gesloten gebieden: het oostelijk deel van de Oosterschelde en gebieden in de noordelijke tak. Als die schoon blijken te zijn, kunnen de natte pakhuizen weer in gebruik worden genomen.

 

De sector steunt de strenge maatregelen. "Wij hebben er alle belang bij dat de consument vertrouwen houdt in de mossel", zegt Vette. Voor handelaren betekent het TTX-probleem vooral dat de voorraad zolang elders moet worden opgeslagen. Vette: "Dat is een uitdaging, maar geen probleem."

 

TTX betekent een groot risico voor wildplukkers van schelpdieren. De NVWA raadt met klem af oesters en mosselen te rapen in de getroffen gebieden. Oesters die nu in de handel zijn of in restaurants op tafel komen, zijn gegarandeerd veilig. Op dit moment komen die alleen uit oestergebieden buiten Nederland, omdat de Zeeuwse oester zich aan het voortplanten is en met rust gelaten wordt.

 

Wat is TTX?

Tetrodotoxine (TTX) is een verlammend zenuwgif. Het komt van nature voor in veel dieren, vaak als deel van het verdedigingsmechanisme. TTX is in de Nederlandse schelpdieren gekomen via het voedsel dat ze uit het zeewater filteren.

Op de mossel heeft TTX geen invloed. Bij mensen werkt echter een kleine hoeveelheid al verlammend op de zenuwen. Vandaar dat de NVWA geen ondergrens hanteert: zodra een meetbare hoeveelheid TTX waargenomen wordt, gaat het betreffende mosselgebied op slot.

 

Bron: pzc.nl / ed.nl (Ondine van der Vleuten)